| 1 yorum ]

 Cild su geçirmez koruma özelliği taşıyan bir organdır. Cildi korumak çok güçtür. Bedenimiz dış etkenlerin yıpratıcı ve yakıcı olayları karşısında kolaylıkla bozulan bunun dışında ruhsal ve sosyal sorunluğun ağırlığı nedeniyle kolaylıkla çökebilen bir sisteme sahiptir. Onu tanımak lazımdır. Yeterince temizlenmese kısa veya uzun zamanda cildin sağlığının ve güzelliğinin bozulmasına neden olur. Elbette her insan güzel ve bakımlı olmayı ister. İhtiyaç duyduğu güzellik. bakımlılık, nedenlerinden dolayı dış görünümüne dikkat eder. Cilt, insanın yalnızca beden güzelliği değil, aynı zamanda vücut sağlığını canlılığını korumadaki en önemli ve büyük organdır. Cildin güzelliğini korumak sizin elinizde. İlk önce cildinizi tanıyın. Ne tür bir cilt yapısına sahip olduğumuzu bilmeniz yeterli, cildinizin bakımı için kullanacağınız gerekli ürün ve malzemeler cildin ne tür olduğuna bağlıdır. Ona göre yapabileceğiniz işlemleri kullanacağınız malzemeyi doğru seçebilirsiniz. Cildinizin türünü önerdiğimiz küçük ve basit işlemle kolayca anlayabiliriz. Cilt dengeli bir beslenme, güneşten korunma, spor yapmak ve bol bol su içmek, cilt sağlığı için yapılması gereken en temel davranışlardır. Dolaşım sisteminin, sağlıklı çalışması cildin de beslenmesi konusunda çok önemlidir. Dolaşımın düzenli olması, hücrelere daha düzenli besin ve oksijen taşınması demektir. Spor, dolaşım sisteminin sağlıklı fonksiyon görmesini sağlar. Bütün mevsimlerde cildinizin gerçek dostu taze meyve, sebzeler, bitki çaylarını kullanarak, sebzelerle, bitkilerle ve meyvelerle dıştan lapa, losyon, banyolar yaparak cildin tedavi etme bakımını sağlama özeliklerinden faydalanabilirsiniz. Kendiniz de evde kolaylıkla maske, krem, temizleyici losyon hazırlayabilirsiniz. Yapacağınız bakım bitkilerini kürler halinde devam ederseniz fayda sağlayabilirsiniz.
Yapıcağınız testler sonucu cilt türünüzü bilin. Bu testler doğru ürün seçmede ve doğru malzeme kullanmada size yardımcı olacaktır. Kadn erkek herkese yazdıklarımın cilt sorunlarında yardımcı olacağına inanıyorum. İltihaplı çok sorunlu ciltlerin doktor tarafından tedavi edilmesi şarttır.
Cildinizi Tanıyın
**Yüzünüzü temizleyip kurulayın, yüzünüzü örtecek büyüklükte bir kağıt mendilin tek katı veya mendil büyüklüğünde pelür kağıdını yüzünüze kapatın. Parmak uçlarınızla yüzün her tarafında hafif baskı yaparak elinizi gezdirin. Kağıdı dikkatli kaldırıp bakın, kağıdın her tarafında yağ lekecikleri görünüyorsa cildiniz yağlı cilt, kağıdın belli yerlerinde özellikle alın, burun ve çeneye gelen bölgesinde lekeler göze çarpıyorsa, yanaklar ve şakaklar da iz yoksa cildiniz karma cilt, kağıdın hiç bir yerinde leke izine rastlamıyorsanız cildiniz kuru demektir.
**Cildiniziz hassasiyetini görebilme için; sert bir cisimle (çay kaşığının sapı olabilir.) alnınızın ortasına hafifçe bastırarak artı (+) işareti çizer gibi yapın. Şayet çizilen yerde hiç kızarma olmadı ise cildiniz normal cilt, hafifçe bir kızarma olduysa ama hemen geçti ise cildiniz az hassas, kızarıklık bir müddet devam etmişse cildiniz çok hassas demektir.
**Cildin nem oranını anlamak için de; çenenizin yan tarafından işaret parmağınızın tersi ile yanağınızı yukarı doğru itiyormuş gibi yapın, şayet yanağınızda tek bir çizgi oluşuyorsa nemi az, birkaç çizgi oluşuyorsa nemi çok az, eğer hiçbir şey oluşmuyorsa cildin nemli normal demektir.
**Cildin elastikiyetini yani gevşek olup olmadığını anlamak için; gözün altındaki ince deri tabakasını dikkatlice çimdikler gibi yaparak yukarı doğru çekip bırakın. Deri yavaşça eski durumuna geldi ise elastikiyeti iyi sayılır, deri hemen eski durumuna geldi ise elastikiyeti çok iyi ve deri bir müddet sonra eski durumuna geldi ise cildiniz çok gevşek demektir. Bu durumun yaşla da ilgisi vardır. Yaşınız 35’in altında ve testte cildiniz yavaş yavaş eski haline geliyorsa hemen önlem almanız lazım, çünkü cilt elastikiyetini kaybetmek üzere görünüyor demektir.
**Dengeli normal cilt, Bu tür ciltte yağ, nem, asit oranı dengelidir. Görünümü şeffaf, gözenekleri kapalı, lekesiz ve problemsiz bir cilt. Bu az bulunan cildin dokusu düzgündür, gözenekler hiç belli olmaz, pürüzsüzdür.
**Karma cilt yağlı ile kuru arasında kalan bir cilttir. Alın, burun ve çene bölgesi yağlıdır. Yanaklar ve göz çevresi kurudur. Yani yüzde T şeklinde bir yağlanma görülür. Yağlı olan kısımlarda siyah nokta, yağ butonları, açık gözenekler bulunabilir. Yanaklardaki gözenekler ise kapalıdır. Kullanılacak ürünler: Süt tipi temizleyici, düşük alkollü tonik, cildin durumuna göre nemlendirici ve eğer gerekiyorsa göz çevresi için krem.
**Kuru cildin dokusu genellikle düzgündür, Cilt gergindir, özellikle banyo sonrası pul pul olur ve kızarma, yanma hissi vardır. Genç yaşlarda bile kırışmalar oluşabilir. İnce bir üst deriye sahip, gözenekleri ufak ve kapalı ciltir. Ancak yağ salgılanması normalin altında olduğu için görünümü mattır. Kullanılacak ürünler Süt tipi temizleyici, alkolsüz tonik, yağ içerikli nemlendirici, besleyici gece kremi, göz çevresi kremi ve nemle yağ depo edici maskeler.
**Yağlı cilt: Sivilceli ise siyah nokta ile kapalı olan gözeneklerden fazla yağ salgısının dışarı çıkamayıp, olduğu yerde birikmesiyle oluşur. Yağlı ciltlerin görünümü koyu renkte, parlak yağlı, gözenekleri açık, içi genellikle dolu cilt kalın ve kabadır, çoğu zaman siyah nokta ve sivilceler oluşur, akne olayına sıkça rastlanır. Yağlı cildin akne problemini önlemek için çok dikkatli bir günlük temizlik programı uygulanmalıdır. Kullanılacak ürünler Jel tipi temizleyici, alkollü tonik, su içerikli nemlendirici ve sarkmayı önlemek için temizleyici ve sıkıştırıcı maskeler. Antiseptik sabun kükürt, kafur, katran içeren ürünlerdir.
**Yağlı cilt hassas ise genişlemiş gözenekler, zaman zaman kırmızı lekeler görülür. Hassasiyetinden pul pul kalkabilir. İç ve dış etkenlere karşı duyarlıdır. Kaşıntı ve yanma görülebilir. Kullanılacak ürünler: Süt tipi temizleyici, kesinlikle alkolsüz tonik, alerji giderici kremler ve genelde cildin susuz yapısı olduğu için su içerikli hafif nemlendiriciler. Cilt doktorunun verdiği ilaçların kullanılması çok daha iyidir.
**Olgun ciltlerde hücrenin yaşam ritminin yavaşlaması sonucu oluşan bir cilt tipidir. Ölü hücreler kat kat yığılarak sonuçta cilde kaba bir görünüm verir. Yağ hücrelerinin daha yavaş çalışmaları ise derin çizgilere ve gevşemeye neden olur. Sürekli bir nemlendirici kullanılmazsa deri kurur ve kırışır. Kullanılacak ürünler Kipozom ve vitamin E içeren kremler, alkolsüz tonik, alerji giderici kremler ve genelde cildin susuz bir yapısı olduğu için su içerikli hafif nemlendiriciler.

1 yorum

KadinOnLine dedi ki... @ 3 Şubat 2008 12:27

tşkler

http://kadinonline.com/blog/

Yorum Gönder